måndag 13 februari 2012

Trädgårdstankad!

Hej hopp...

Då var vi åter hemma från vår andra men annars femte årets Internationella Perenna Konferens i Grünberg.

Det är så givande och trevligt och så många underbara människor att man faktiskt blir lite sentimental att behöva slita sig från alla dessa spännande möten med människor och deras upplevelser i naturen.

Av 70 talet deltagare var vi 15 stolta svenskar som tågade in i byn redan på torsdag kväll. En schnitzel och ett par goda öl lade grunden till det som komma skulle.

Fredagen inleddes med en härlig promenad i solsken och snö bland gamla vattenkvarnar och kvarlevor från förr i den mysiga lilla korsvirkes byn Grünberg i Tyskland.


 Efter en super god lunch började konferensen med föreläsaren Susan Band, Pitcairn Alpines i Scotland. Susan visade härliga bilder från det skottska höglandet. Från de våta klipporna i väst till de lite torrare delarna i öst. Susan visade många fina bilder på  unika växter i speciella klimat. Från alpiner till woodland. Här gjorde jag noteringar av flertalet växter som jag skulle vilja använda i odling både privat och  för andra konsumenter. Embothrium Coccineum (ett jätte fint träd) En oerhört vacker Meconopsis x cookei Old Rose. En ny favorit som jag känner är ett måste här hemma åtminstone är Erythronium. En söt liten woodland lilja som finns i ett 30 - tal olika arter.En liten samling i ett framtida torvblocks parti kanske?


Efter Susan´s föredrag  drogs vi med av Ray Stephenson from the sedum society. Ray kommer från Choppington, UK och är ansvarig för "The National Sedum" Collection.Sedum är en stark favorit hos mig och det finns så många och jag gillar särskilt de som har en häftig blommning. Sedum mexicanum, Sedum oreganum (En härlig röd färg och gul tuff blomma). Dessa för att nämna två men han visade många många fler.


Efter dessa föreläsningar och en supergod middag var det dags för nätverkande i Bierstuen på kvällen. En kul kväll som faktiskt slutade med spel i olika former. Biljard, pingis, dart etc    

Dag två av föreläsningar öppnades av Panayoti Kelaidis som talade om faror och nöjen vid plantinsamlingar. Panayoti kommer från Denver Botaniska trädgård och det var en mycket intressant man att lyssna på. Föreläsningen handlade om plantinsamlingar i huvudsak från Mexico, Anderna, Sydafrika och Kazakstan.Mycket härliga växter kom upp på menyn; Bergenia stracheyi ´Alba´, Allium fedtschenkoi, Paeonia mlokosewitchii, echium amoenum Acanthus syriacus,campanula fragilis v. cavolinii och mycket mera...


Efter Panayoti fick vi en föreläsning av Tammi Hartung. Nu hoppade vi från alla plantsamlar föreläsningar till Örter och hur man skördar dem och vad de kan användas till. Oerhört kul och spännande och Tammi berättar världsvant om de olika öretnas användningsområde. Allt från smärtstillande effekter till smaksatser i vår mat.För er som är intresserade av detta rekomenderar jag verkligen Tammi hemsida: DesertCanyonFarmGreenThoughts.wordpress.com (världens längsta webadress antagligen men jag hoppas jag fått det rätt, annars hör av er!!)                                                                                                              
Från Tammis Gardening with Herbs drogs vi snabbt med på Ron Mc Beath´s bilder om Primula, Meconopsis och Gentiana från Himalya. Konferensens enda enformiga presentation. Men Ron i all ära verkar var en imponerande kunnig man från Skottland och Lamberton Nurseriey.

 Ron´s monotona föreläsning byttes av med Ed Snodgrass mycket intressanta föreläsning om Green Roofs och att använda sig av rätt växter till takplanteringar. Det är tufft som fanken att beklä städernas tak med växter. Inte minst för fotosyntesens vara men också för att öka djur och insektslivet även i städer. Takplanteringar kan oockså användas som kyleffekt till stora öl producenter  eller ha en värmande effekt till villa ägaren. Kul och intresant!

Dag tre inleds återigen med Ron och denna gången rycks jag verkligen med. Nu får vi se bilder från expeditioner från långt tillbaka på 70 talet och framåt. Oerhört spännande att se deras kämpande i bergsmassiven för att nå växterna. Han nämner många fina växter och här kommer några få kuliga förslag; Potentilla eriocarpa, saxifraga georgei, Lillium lophophorum, Lillium soulei, Nomocaris paradanthina och aperta mm mm.

Så avslutas hela "kalaset" med en sista föreläsning av Panayoti och "High and Dry". Köp den boken om ni inte har den!! En mycket fin föreläsning och för att citera Henrik Zetterlund (Göteborgs botaniska trädgård) så "märks det att han är en sann trädgårdsmästare när man ser hans egna privata trädgård". Till Colorado vill jag fara.

Jag påminns om hur bra vi har det Magnus och jag som har chansen och möjligheten att få vara med på sådant här. Det berikar verkligen och tack alla som var med och gjorde helgen just så fin som den var.

God Napp (som bebisen sa)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar