onsdag 30 november 2011

Så länge sedan...

Nu känns det som om det verkligen är på tiden att trädgårds blogga lite igen.

Jag har haft tok mycket att göra på senaste tiden och därför helt enkelt inte hunnit med min blogg. Dessutom har jag ju sedan 7 månader tillbaka börjat ett nytt arbete.

Detta möts man av efter att ha passerat de halvruttna almarna i allén....


Jag har nu blivit Ansvarig för park och anläggningen av Strömma Naturbruks Gymnasium i Sätila, Marks kommun. Herrgårdsbyggnaden härstammar från slutet av 1700 talet men har anor så långt tillbaka som till 100 - 1200 talet. Vid Strömma finns en kvarn med vattenhjul som än i dag är i bruk men nu mer används kraften till energi och driver en del av skolan. På senare 1800 tal byggdes dammen ut och en kanal grävdes nedströms. Här byggdes kvarn och såghus och däremellan gårdsmejeri och tvätt stuga.


Buskar, träd och gräs!


År 1925 köper Älvsborgs läns landsting Strömma och därmed är platsen avsedd som skola för en lång tid framåt. Till 1952 är det således en lantmanna och lanthushållsskola och övergår sedan till Gymnasie och Naturbruksgymnasium.

I dag kan man välja inriktning Djurvård, Jordbruk eller häst.

Nå vad gör jag då här? Skolan består av en stor del "park". Mycket stora ytor gräsmatta, träd som sett sina bästa dagar och buskar i mängder som inte fått någon vidare omvårdnad under många många år. Utemiljön har mycket potential och jag ser många möjligheter att förbättra och förnya utemiljön. Varför inte bygga klassrum att vara i utomhus när våren nalkas...


Runt dammen skulle man kunna ha riktigt roligt med surjordsväxter och annat som gillar att ha det blött om fötterna. Jag ser en brygga med räcke för elever att mysa på i kvälls solens sken. Bersåer och perenna rabatter måste utökas.


I dag finns enbart en igenväxt (med Oregano) och övergiven örtagård, en liten överväxt hosta rabatt som representant för perenner. Jag lyckades knåpa ihop en perenna rabatt i sista stund innan hösten kom utanför entré till Kansli byggnaden. Hoppas den får ta sig i fred och kan locka personal till en önskan om  MERA....


Jag har som ni all förstår en del att hugga tag i här men frågan är om jag kommer få de verktyg och ekonomiska medel jag behöver??

Håll tummarna och nu skall jag bli bättre på bloggen igen!!
Glad Glögg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar