torsdag 17 februari 2011

Nomenklatur....


                                                      



Vi har varit på konferens i helgen i Grünberg strax utanför Frankfurt. Verkligen en skön och inspirerande miljö tillsammans med många oerhört trevliga och framför allt kunniga människor från världens alla hörn. Vi har lyssnat på allt från frö samlare på södra Nya Zeeland till odlare av Cypripedium i tyskland, växtsamlare i Fan Xi Pan bergen i norra Vietnam till Gert Fortgens arboret i Holland....


Alla föreläsare var oerhört intressanta och inte en enda gång blev jag trött. DÄREMOT erkänner jag härmed att jag helt alldeles utan påverkan lätt och glädjefullt hoppade över en föreläsning. Nämligen: Nomenclature of perennials- A never ending story - part two

Jag kände att ämnet är tungt och jobbigt och inte för mig så jag gick  (nästan sprang faktiskt) upp på mitt rum, bäddade ner mig i den goda hotell sängen och sög i mig den hårresande berättelsen av Gregory Davids bok Shantaram utan att skämmas det minsta!!

Fan xi Pan mountains


I den fulla Bierstuen på kvällen fortsatte deras upprörda diskussioner om latinets vara och på vilket sätt... Själv var jag fullt upptagen att prata med intressanta växtmänniskor, sjunga maorisk Hakka och inmundiga god tysk öl. Glad och nöjd med vad livet har att erbjuda. Vi lämnade i vemod vårt trevliga ressällskap tidig måndag morgon för att återgå till arbete och mysstunder med liten 3 åring...

Nästan hela veckan har gått och denna eftermiddag satte jag mig att fördjupa mig i Djupedals nya perenna katalog. Jag vet att Jonas Bengtsson (odlare/ägare av Djupedals plantskola) engagerar sig i nomenklaturen och dessutom bär han på en oerhörd kunskap däri.
När jag börjar studera hans växtlista fastnar jag, bara några rader ner för (exakt så här står det) ACONITUM  ´Red Wine´( för övrigt en mycket vacker klätter stormhatt). Jag bli osäker över namnet och frågar Kjell min kollega som kan en del. Varför står det inget X? om det är en hybrid? Varför inget VAR om det är en varité, kultivar, underart? Jonas har nog inte skrivit fel men vad är det vi lärt oss i skolan egentligen och det stämmer inte överens med vad verkligheten visar...? Jag blir förvirrad och till slut har jag lyckats göra Kjell förvirrad.


Vi finner på nätet en Aconitum hemsleyanum ´Red Wine`.... men jag fattar då inte varför Jonas inte har skrivit det i sin lista???? Vi börjar fundera på om det kan vara så att Hemsleyanum och Red Wine felaktigt är samma sort...men INTE det. Aconitum hemsleyanum är vackert blå.....? frågetecknen hopar sig och vi lyckas få reda på att Aconitum ´Red Wine ´ är plockad i Kina och Jonas har klonat den till sig på Djupedals plantskola. M.a.o. är det ingen frö sådd han säljer...jag ringer Jonas men han är upptagen i telefon och den otåliga person jag är beslutar jag mig för att ringa min latin kunnige vän och kollega Ulf Eliasson. JAJAMENSAN han känner väl till denna Aconitum och berättar för mig att man nu inte är säker på om det nu är en hemsleyanum eller ej.....?

Då förklarar det ju kanske saken till varför Jonas inte satt ut det namnet i sin katalog.... men lite lägre upp på sidan finns en Achillea hybrid (glömde namnet) men då finns heller inget X med och då blir jag förvirrad igen för just den achillean kan man köpa som frö..... kan en hybrid frö sås?
Ulf säger att; har man en stabil hybrid så fungerar det ändå....men hur är det då men det genetiska arvet....????

JAG SKULLE GÅTT PÅ FÖRELÄSNINGEN OM  NOMENKLATUREN


                                        NEMO SALTAT NUDUS




2 kommentarer:

  1. Hej, vilken fin blogg du har. Här får jag se mig omkring...
    Roligt att ha hittat hit.

    SvaraRadera
  2. En spännande värld det där med namn.
    Grillskåpen på Sofiero som du frågade om innehåller gasolgrillar. Såg dem i funktion under skördefesten i augusti men glömde fotografera.
    Fortsatt trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera