fredag 20 augusti 2010

Enköping och Örebro

Så var vi då tillbaka efter två dagars resa till Enköping ( Drömparken) och Örebro (Stadsparken)

Två mycket fina städer och jag ställer mig själv frågan varför jag rest runt så lite i mitt egnaste land? Sverige ÄR ett fint land med mycket att se och uppleva.

Rondell i Enköping

Vi börjar med Enköping. Efter 4 timmar med "mjölktåget" anlände vi således Enköping och direkt möttes vi av stora prunkande rabatter. Ulf Nordfjäll, Piet Oudolf....Hakonechloa....Mycket träd, täckande perenner längs kanter.
Små refuger med gräs som ständigt måste klippas med handjagare eller trimmer är som bortblåsta....


Enköping är verkligen en stad som tagit till vara på växtriket och på de flesta ställen planterat tätt och mycket och ihållande. man har bundit ihop hela staden med små fickparker.
Dessa parker som finns på så många håll i alla städer runt om i Sverige och som alltid ser likadan ut. Inte här. Här prunkar det och växtsortimentet är mycket stort.
Överallt ser man fint beskurna häckar, ogräs i mycket liten skala. Till och med längs å promenaden har man tagit tillvara på växternas skönhet och här "knör" blomstrande perenna rabatter tillsammans med prunkande sommarbloms-urnor.
Sommarblommorna väller ur sina lådor som hänger  längs med broräcken. Fula trista grå broräcken som nu blivit stolta stora Canna Grande...

Sommarblommor. Den före detta Stadsträdgårds mästare Stefan Mattson var på Kanarieöarna och plockade tydligen med sig en bit av Cannan hem. I Enköping kallar de den Canna Grande.... och visst är den stor?
Slutligen kommer vi fram till Enköpings pärla. Drömparken...
Detta har jag hört talas om sedan jag gick min utbildning på Munkagård 2004 så mina förväntningar är oerhört höga och min nyfikenhet enormt stor.

Jag inser dock snabbt att jag blir besviken. Mycket har hänt sedan 2004 inom mig och i mitt trädgårdskunnande.
För det första har jag nu redan blivit trött. Det känns som om mycket är samma sak. Man blir på något sätt mätt. Jag inser också att jag sett detta så många gånger tidigare. Många föreläsningar, utbildningar, böcker...det finns där! Alla dessa Enköpings rabatter och som helhet saknar jag variation och mer naturlika planteringar. Missförstå mig nu rätt för jag beundra verkligen Enköping och det de åstadkommit. Jag beundrar också det faktum att det lever kvar. Engagemanget för de gröna rummen och hela den turist attraktion det blivit.

Det är häftigt att det skett för här i Göteborg kämpar vi för glatta livet för att få folk förstå hur viktig utemiljön är.
Tänk om vi i Götet hade tagit till vara på vår fina kanal, vårt hamninlopp och också våra grönytor runt om i hela staden. Så fint det hade blivit. Tänk om politikerna i Göteborg såg de hälsofrämjande vinsterna av att satsa mer "ute" än "inne"....
Tänk om Göteborg var ett ständigt pågående kulturkalas med hamnen och våra parker som vår stolthet? Om Göteborgarne träffades uti i första hand om musiken spelade.... och jaaaaaaa.....drömmeri hör till min stora del av hjärnan!

Enköping var i alla fall kul att se. En pittoresk småstad med mycket fint att vila ögonen på och inte allra minst är det ju spännande att förkovra sig i de olika växt sorter som finns. Jämföra erfarenheter och idéer. Fel är det ju inte heller att han ständig tillgång på de proffs vi hade med på vår lilla resa. Mona Holmström och Ulf Strindberg som är som två gående uppslagsverk. Toppen!!

Efter en trevlig kväll med god mat och dryck och för mig och Magnus en skön sovmorgon till 07:00 bar det så nästa dag av mot Örebro.
Tillbaka på perrongen och tågresan till Örebro. Har alltid gillat tåg och buss. Det är så skönt att bara få åka med någon annan... luta sig tillbaka vila sina trötta fötter och sin latinfulla hjärna. Höra det framrusande tåget. Ju mer det gungar och kränger desto mer trolsk blir hela resan. Man är på väg någonstans.... än är äventyret inte över ;)


Till Örebro kommer vi och efter ett par meters promenad möts vi av ett stort fint gammalt slott med en jätte å och dämme. Det är mäktigt och man vill direkt bara skrika: Vad MYYYYYSIGT!!!!

Vi tar oss ner till stadsparken och till de gamla växthusen som man verkligen tagit till vara på fint. Restaurang ~ pelargon utsällnig ~ café och pepperoni odling.... rent snyggt ~ syrsorna hörs spela i bakgrunden och jag anar ett par dolda högatalare i bakgrunden....

Vi lunchar och solen skiner ännu en dag trots det ständiga hotet om regn.

Efter lunch får vi en guidad tur av Lars Erik Krafve. Örebros stadsträdgårds mästare sedan 1981. Snart 30 år på tronen. Tillsammans med Lars får vi en alldeles för snabb guidning i parken. Här finns så oerhört vackra träd, konstverk, perenner, lekplatser, musikscen.....

Skötseln är verkligen tipp topp men det visar sig också att 24 personer sköter om växter medans gräsklippning och skräpplockning är på entreprenad...? Det hade ju fungerat för oss också ;) 

Örebro stadspark bjuder på en större variation i sina anläggningar och det känns som om vi rusar förbi. Hit vill jag igen och "flumma" runt i lugn och ro..
Efter rundvarndring i parken fick vi besöka en takplantering. Det var annorlunda att se även om jag inte tycker att växtvalet (på tok för mycket buskage för min smak) var något i min smak precis.

Däremot gillar jag när man använder sig av vatten i dessa typer av anläggning. Vatten är hälsofrämjande och nyttigt för själen och människan.

Tänk vad mycket man kan förbättra i dagens bostadområden men tänk också vad mycket som är gjort. Det är det nyttiga med dessa typen av resor. Man ser att det sker.

Sjyssta brunnslock!Tack för denna gång och glad Kräftskiva allehopasamman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar