tisdag 9 november 2010

The ever-grey bed...hösten övergår i vinter!

För Er som följt mina tidigare inlägg lade jag in en bild på ett litet experiment jag gjorde. Jag hittade ett gammalt ekfat som jag lät bli en del av min plantering. Ganska så övertygad om att den inte skulle få vara kvar...
Här är den nu och idag fick den känna på de sköna kalla flingorna från skyn för första gången. Gissa om de gillade det....När jag gick en runda i mitt arbetsområde idag var jag tvungen att stanna till vid min medelhavs-lika plantering. Den är ever grey och fantastiskt fin även nu när is och kyla angriper bladens klyvöppningar. En extra volt måste jag göra för det fina gräset Helictotrichon sempervirens, en härlig och stabil tuva med styva gråblå blad.


I framkant en inte alls dum Salvia officinalis och strax bakom den styva stålgrå Helicotrichon.


Jag var också förbi min Woodland-lika plantering häromdagen och där finns också ett och annat som lägger sig högt på min "gilla skala":Leptinella squalida (krypkotula) 


A bit as nature goes...


Stranvaesia davidiana, har sitt ursprung från Kina. En härligt vintergrön buske med vackra höströda färger. Glad att den finns med här!

Viburnum rhytidophyllum, denna rynkiga buske med sin läderhud...känns som en gammal människa, en kines som äter mycket yoghurt och blir många hundra år. seg, vacker stor ståtlig och fantastiskt rynkig!

Potentilla megalanta, japansk perenn och här i Sverige även kallad praktfingerört. I rätt läge är detta en perfekt marktäckare. Mycket finare än den sönder tjatade evinnerlica alchemilla mollis... trefingrade blad med hårig undersida och "tok" lika gula blommor. En växt jag rekommenderar skarpt i solig till halv soliga lägen ;)

Phlox sotlonifera, en rekomendation från underbara Jonas Bengtsson på Djupedals plantskola. Meningen är att denna phlox skall få växa vilt och utbrett i hela planteringen och ändå ge vika för de vackra trilliumen, arisaema och anemon-floden när de åter spirar till våren. Jag längtar redan och nu är det bara fyra månader kvar eller så.....

Som slut på dagens blogg vill jag önskar er all en vit och fröjdefull vinter. (må våra plogdagar vara få....)

2 kommentarer:

 1. Håller med dig. Låt våra plogdagar vara få :-)
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. HÄRLIGA BILDER :)

  Idag är det SATURDAY SHOW OFF
  hos mig.....
  Lägg gärna till Din blogg
  Håkan

  SvaraRadera