torsdag 25 november 2010

Vinterförvaring av växter i ett bostadsområde?


Phoenix canariensis, parkerad i ett garage i Torpa, Göteborg

Är det en belastning att ha växter för vinter förvaring när man arbetar som vi gör, miljövärdar i bostadsområden för hyresgäster. De flesta av mina kollegor skulle nog svara JA på den frågan och tycka att det är på tok för tidskrävande att behöva flytta in växterna till vintern, en del skulle mena att det inte finns utrymme eller plats för dem och andra tycker nog bara att den tid man skulle lägga på det kostar lika mycket som att köpa nytt varje år...

För mig är det FEL av två anledningar. För det första har jag ingen lust att bara "fimpa" en fin och ståtlig växt för att jag inte har energi nog att ta en traktor och lyfta den med palllyftare och flytta några meter och för det andra ser jag ingen ekonomi heller i att slänga och köpa nytt så fort det inte passar.


Däremot har vi varit försiktiga i våra inköp av växter (till sommarbloms urnorna) tidigare men förra året köpte vi på oss ett gäng Cannor som växte sig oerhört mäktiga och vi hade helt enkelt inte mage att bara slänga. Så förra vintern fick vårt entre hall agera "växtförvaring" och där klarade de sig fint hela vintern med undantag av löss som vi sedan fick spolat bort! Det var så många plantor att varje anställd fick med sig ett exemplar hem.... kul!

I år tog vi ett steg till. Det blev palmer och boganvillea till urnorna. Nu har vi både Palm, Canna och Banan i entre hallen. Vår kanariepalm hade växt sig så stor och ståtlig att vi fick be snickargubben göra en fin låda som den kunde bo i. Kvartersvärden Mikael (som gladeligen provar allt vi föreslår hemma) hjälpte oss med 2 st växtbelysning i ett stort garage vi har och nu vilar han där tillsammans med Eucalyptus och Nadinia och än fler cannor (nästa år kan vi nog börja dela med oss av cannor till våra syster ditrikt).Boganvillean har flyttat in i vårt förråd på kontoret så det var minsann inte mycket släng i år och inte behövs det mer än lite sjyssta tilläggs växter nästa år.


 Nu hoppas jag bara att de alla trivs på våra förvaringsplatser och ser fram emot att få dem att flytta ut igen till våren och fortsätta glädja folket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar